Pracownia krawiecka

Urwany guzik, dziura w spodniach, zbyt długie nogawki, to coś czego doświadczamy nader często, W pracowni można nauczyć się jak skutecznie radzić sobie w takich sytuacjach nie korzystając z pomocy "pogotowia krawieckiego".

W pracowni krawieckiej poprzez pracę, naukę i zabawę Uczestnicy nabywają umiejętności przydatne w życiu codziennym. Poprzez skrupulatność i bazowanie na detalu kształtują i rozwijają swoje zdolności manualne, uczą się jak być twórczym i zaradnym, pracują nad cierpliwością i konsekwencją w działaniu.

Krawiectwo to nie tylko praca, ale też sztuka tworzenia, pasja i hobby. Jedną z technik krawiectwa, którą poznają Uczestnicy jest technika patchworku. Umiejętne i dokładne łączenie kawałków materiału, w celu wspólnego wykonania pledu czy indywidualnego uszycia poszewki na poduszkę, rozwija kreatywność, precyzję, umiejętność gustownego doboru kolorów i deseni, uczy różnicowa materiałów pod względem ich faktur, zapewnia wielozmysłowe doznania. Uczestnicy pomagają sobie nawzajem, rozwijają umiejętność współpracy i budują więzi.

Tutaj widoczne są zarówno ich zdolności i kreatywność, ale co najważniejsze indywidualizm.

< wróć do Warsztat Terapii Zajęciowej>